Ο Αριστοτέλης είχε πεί:"Καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο""Καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Το να θυμώσεις όμως με τον σωστό άνθρωπο, στον σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι εύκολο»!


Ο θυμός δεν είναι απαραίτητα ένα «κακό» συναίσθημα και στην πραγματικότητα μπορεί να έχει αρκετά οφέλη!
Για παράδειγμα, το να αισθανθούμε θυμωμένοι για κάτι μπορεί να βοηθήσει
να εντοπίσουμε προβλήματα, να αναλάβουμε δράση για να κάνουμε μια αλλαγή ή ακόμη και να παραμείνουμε ασφαλείς υπερασπιζόμενοι τον εαυτό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις.Ποτε ο θυμός είναι προβλημα;

Ο θυμός γίνεται πρόβλημα όταν ξεφεύγει απο τον έλεγχο και βλάπτει εσάς ή τους ανθρώπους γύρω σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν:
 • Εκφράζετε συνεχώς τον θυμό σας μέσω μη βοηθητικής ή καταστροφικής συμπεριφοράς και δεν έχετε αναπτύξει υγιείς τρόπους έκφρασής του.
 • Έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ψυχική και σωματική σας υγεία.
 • Είναι ένα σχεδόν μόνιμο συναίσθημά σας.Μπορεί ο θυμός να ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη ζωή μας;

Ναι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η εχθρότητα, ο θυμός και η επιθετικότητα συσχετίζονται με:
 1. στεφανιαίες παθήσεις
 2. διαβήτη
 3. βουλιμικές συμπεριφορές
 4. τροχαία ατυχήματα
 5. λεκτική ή/και σωματική βία
 6. έντοντες διαμάχες στις κοινωνικές (οικογενειακές, φιλικές ερωτικές, επαγγελματικές) σχέσεις.
 7. αδιαφορία και άρνηση πραγματοποίησης υποχρεώσεων/δραστηριοτήτων
 8. παραβάσεις του νόμου
 9. υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κάπνισμα,κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης)
Γενικά να θυμάσαι οτι ο θυμός θεωρείται εποικοδομητικός, όταν στοχεύει στο να αποτρέψει μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά από το να ξανασυμβεί και όχι να εκφοβίσει τους άλλους. Είναι, επίσης, εποικοδομητικός όταν η έντασή του είναι ανάλογη του γεγονότος που τον προκάλεσε και δεν ξεπερνά τα όρια. Ο ωφέλιμος θυμός διαρκεί μόνο όσο χρειάζεται για να ρυθμιστεί μία κατάσταση και δεν στρέφεται σε μη εμπλεκόμενα άτομα.Της Βασιλικής Κυργιάκου
Κλινική Ψυχολόγος, MSc Ψυχοθεραπεύτρια


Νεότερη Παλαιότερη