Συνέντευξη με την Kλινική Ψυχολόγο, Βασιλική Κυργιάκου


Με αφορμή τα γενέθλια του LifeTime Mag, το οποίο κλείνει 3 χρόνια δημιουργίας, έχουμε εξασφαλίσει για εσάς μία αποκλειστική συνέντευξη από την κλινική ψυχολόγο Βασιλική Κυργιάκου . 

Η κ. Κυργιάκου απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο τους θεραπευόμενους όσο και το ίδιο το επάγγελμα του θεραπευτή


Ας ξεκινήσουμε με μια αρκετά κοινή ερώτηση. Γιατί να πάω σε ψυχολόγο ενώ έχω φίλους;

Δεν είναι κάτι όμοιο και δεν μπορείς να το συγκρίνεις. Οι φίλοι είναι πολύτιμοι στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η φιλία και η εμπιστοσύνη σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο  είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μπορεί να έχει κανείς στη ζωή του,  αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει έναν ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος είναι ένας επαγγελματίας που μπορεί με τις γνώσεις του να σε καθοδηγήσει προκειμένου να λύσεις προβλήματα, να αντιμετωπίσεις δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, να αναπτύξεις τον εαυτό σου και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.

Πόσο μπορεί να αλλάξει κάποιον η επίσκεψη στον ψυχολόγο; Ποια όρια και περιορισμοί υπάρχουν;

 Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται πρέπει να θέλεις να αλλάξεις, να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια. Η απόφαση και μόνο να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο είναι ένα μεγάλο βήμα.  Εφόσον προσπαθήσεις σταθερά και με διάρκεια, τότε σίγουρα θα έχεις αποτέλεσμα και η ζωή σου θα αρχίσει να αλλάζει. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι κι η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου, που θα πρέπει να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.  Σε ότι αφορά τα όρια, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο προσοχή όχι απο τον θεραπευόμενο/-η αλλά απο τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μία συζήτηση για τα όρια και τους περιορισμούς είναι καλό για γίνεται εξατομικευμένα στην πρώτη συνάντηση του θεραπευόμενου με τον/την ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή/-τρια.




Πιστεύεις πως η κακή ψυχολογία επηρεάζει σημαντικά την σωματική μας υγεία; 

Η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική μας υγεία και η μία επηρεάζει την άλλη. Η παραμέληση της σωματικής υγείας μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική πίεση και τα ψυχικά νοσήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών στην σωματική υγεία. Για να είμαστε απόλυτα υγιείς πρέπει να φροντίζουμε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία! 

Πως αντιμετωπίζονται τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

To πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η αντιμετώπιση του στρες. Προτείνεται η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την τροποποίηση του τρόπου ζωής (σωματική άθληση, σωστή διατροφή, μείωση των ωρών εργασίας αν αυτές είναι πολλές κι αν είναι εφικτό). Επίσης, αν το άτομο πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή και η ψυχοθεραπεία κριθεί οτι δεν ερπαρκεί, τότε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να ακολουθήσει και φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, υπάρχει και η συμπωματική θεραπεία, που είναι κατά βάση φαρμακευτική και βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (πχ. δίνεται φαρμακευτική αγωγή για τα γαστρεντερικά ενοχλήματα, παυσίπονα σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου, κρέμες για τις δερματικές βλάβες).



Και με ποιο τρόπο η διαταραχή της ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει την σωματική υγεία και το αντίστροφο; 

Υπάρχουν πολλά ερευνητικά ευρήματα που ίσως σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο στενά συνδέεται η ψυχική και η σωματική υγεία. Για παράδειγμα, η ένταση του άλγους φαίνεται να συσχετίζεται με την ψυχολογική κατάσταση. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2010 έδειξε πώς η δυσφορία, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση του πόνου.  Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει πως ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόοδο του καρκίνου. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό "Cancer," που δείχνει πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την αντίδραση των ασθενών με καρκίνο στη χημειοθεραπεία.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που έχει παραιτηθεί από τους στόχους του επειδή θεωρεί ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποιος τι είναι επιθυμία και τι είναι στόχος. Ενδεικτικά, τα παρακάτω παραδείγματα είναι συχνές επιθυμίες που μπερδεύονται ως στόχοι: «Θέλω να αδυνατίσω» ή «Θέλω να είμαι ευτυχισμένος/-η» ή «Θέλω να αλλάξω δουλειά»


Πως όμως την επιθυμία μπορείς να την μετατρέψεις τελικά σε στόχο;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ότι «Θέλω να είμαι ευτυχισμένη». Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σε κάνουν ευτυχισμένη (πχ. το να βρεις μια σχέση, το να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματα σου, το να κάνεις παιδί, το να βγάζεις περισσότερα χρήματα κοκ). Άρα θέλουμε ο στόχος να γίνει:

1. Συγκεκριμένος: Θέλω να διαχειρίζομαι καλύτερα τα συναισθήματα μου και να νιώθω πιο ήρεμη (δηλαδή αυτό θα με κάνει ευτυχισμένη αυτήν την περίοδο της ζωής μου).
2. Μετρήσιμος: Θα γράφω κάθε βράδυ το ημερολόγιό μου και θα κάνω μια φορά την εβδομάδα συνεδρίες με την ψυχολόγο μου. Σε καθημερινή βάση θα κάνω ασκήσεις χαλάρωσης.
3. Επιτεύξιμος: Πάντα είχα καλό έλεγχο των συναισθημάτων μου. Απ’ όταν χώρισα άρχισα να χάνω τις ισορροπίες μου. Τώρα νιώθω λίγο καλύτερα και έχω χρόνο για να κάνω ο,τι χρειάζεται ώστε να είμαι πιο ήρεμη.
4. Σχετικός: Ήθελα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία και έχω κι άλλους στόχους που αφορούν την προαγωγή της ψυχικής μου υγείας, άρα κι αυτός ο στόχος είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου στόχου που έχω.
5. Χρονικά καθορισμένος: Μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι, σε 3 μήνες από τώρα, θέλω να νιώθω ότι μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματά μου και να είμαι πιο ήρεμη.

Δοκίμασε τη μέθοδο αυτή για τον επόμενο στόχο που θες να πετύχεις!

Τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του?

Δεν είναι τόσο προτροπή όσο δήλωση. Θα ήθελα να του πω ότι ζούμε και μεγαλώνουμε όλοι μας σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία και  οι ρυθμοί ζωής είναι απίστευτα γρήγοροι, οπότε δεν είναι μόνος/ή, πολλοί άνθρωποι περνούν ακριβώς το ίδιο, μέχρι έναν βαθμό είναι φυσιλογικό! Το άγχος αποτελεί την απάντηση του ψυχισμού μας σε αυτή την πίεση που μας ασκείται από παντού και σε όλη μας τη ζωή κάτι καινούργιο θα προκύπτει ανα περιόδους που θα μας αγχώνει. Το θέμα είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος και να το φτάσουμε σε έναν βαθμό που δεν θα δυσκολεύει τη ζωή μας, δεν θα μας φθείρει, αλλα θα μας προστατεύει και θα μας κινητοποιεί!



Τέλος, δώστε μας ένα μήνυμα που το χρησιμοποιείτε και σαν μότο στην ζωή σας!

Μην περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου, άλλαξε πρώτα εσύ!



Συνέντευξη 
Βασιλικής Κυργιάκου
Κλινική Ψυχολόγος, MSc Ψυχοθεραπεύτρια



Νεότερη Παλαιότερη